Tehotná Lucia Klocová triumfovala v ankete Atlét roka 2012

14.12.2012 Bratislava

Bratislava 14. decembra (TASR) - Atléta roka v jeho 20-ročnom jubileu zjemnilo nežné pohlavie, keď za najúspešnejšiu vyhlásili v Bratislave na Mladej Garde Luciu Klocovú.

Na galavečere v spoločenskej sále študentského domova sa spomínalo na jej fantastický, nečakaný postup do olympijského finále na 1500 metrov, v ktorom dobehla ôsma. Rovnakú ôsmu priečku vybojoval v Londýne aj chodec Matej Tóth na 50 km, v ankete skončil tretí, keď prednosť dostala kladivárka Martina Hrašnová, strieborná na ME v Helsinkách.

Vlani sa do kresla kráľovny posadila trojskokanka Dana Velďáková. Ženské pohlavie vládne už druhý rok, predtým, naopak, štyri roky držali pevne žezlo kladivári, Libor Charfreitag a pred ním Martina Hrašnová, ktorá narušila Charfreitagovu sériu v rokoch 2008 a 2007.

Zatiaľ najčastejším zberateľom titulu Atlét roka je Libor Charfreitag, v ankete zvíťazil v rokoch 2003 až 2005, 2007-2008 a v roku 2010, dovedna až šesťkrát. Muži v 20-ročnej histórii ankety vládli, ich piedestál prelomili až v roku 2009 Martina Hrašnová, 2011 Dana Velďáková a teraz Lucia Klocová.

Lucia Klocová zažila v olympijskom roku veľa prekvapení spojených s pozitívnymi dozvukmi. S olympiádou a ôsmym miestom si odžila svoje nielen v Londýne. Aj s odstupom času odznievajú epizódy veľké týždňa, v ktorom dosiahla takmer nemožné, v krátkom čase presedlať na inú disciplíny, osemstovku nahradiť tisícpäťstovkou a vyšvihnúť sa až do olympijského finále. "Boli to šibeničné termíny, z tak krátkych tréningov som presedlala na dlhšiu trať a vyžmýkala strašne veľa. Len si uvedomte, že jednou nohou som bola ešte na osemstovke, druhou na dlhšej trati, fyzicky som stačila, psychicky so stisnutými zubami tuho zabojovala."

Po semifinálovom behu, keď sa pretlačila do finále ako 13-ta až po proteste slovenskej výpravy, jej ľudská priazeň dodala obrovské sily. "Takú podporu na diaľku som nikdy nezažila. Aj zodpovednosť úmerne s ňou narástla, ľahkosť sa z behu vytratila, každý jeden meter som si maximálne oddrela."

Pozná sa, vie sa prečítať, hovorí o sebe, že má talent na vysokú latku, nepodliezať ju, ale prekonávať. "Pamätám na rok 2000, na MSJ v Čile som bola bronzová, nestačilo mi, o dva roky na Jamajke už strieborná. Aj teraz by som mohla kuť železo zahorúca, ambícií mám dostatok, pripadám si však ako krajčírka bez ihly, vôbec netuším, ako ušijeme sezónu, aký steh na mňa čaká."

Lucia si navykla odsledovať telo tak, aby mu dopriala nielen drinu. "Narážam pritom na úskalia, prípravu zvládnem, regeneráciu len v rámci možností, určite nie na sto percent. Mesto Martin má svoje čaro, k športovcom môjho typu sa však správa macošsky. Zostáva výlučne na nás, aby sme si poradili. Teraz hľadáme miesta, kde sneh nenafúkalo, kde nebehá veľa áut, napríklad z Martinského cintorína smerom do Tomčian."

Olympionikov si zvykne región uctiť, ako však povedala Lucia Klocová, asi sa prejavila skleróza. "Vedenia mesta možno ani nevie, že bola nejaká olympiáda, na čo len drobné pocty sa úplne vykašľalo. Atletika má svoje postavenie kráľovny, písmenkom stojí na začiatku abecedy, mne ale pripadá, akoby bola až na úplnom konci v zabudnutí. Liek na sklerózu sa hľadá v našom regióne naozaj ťažko."

Vyžmýka zo seba Lucia Klocová ďalšie pozoruhodné výkony a výsledky, na túto otázku odpoveď nachádza v náznakoch. "Na osemstovke mi trvalo zo dva rôčiky, kým som si túžbu naplnila a prelomila dve minúty. Zostáva mi teda ešte nejaká rezerva na to, aby som pokorila štyri minúty na tisícpäťstovke. Veľa žien z konkurencie takéto časy nebehá, ja som ešte nováčik, bez väčších skúseností na tejto trati. Zažila som na nej trápenie pri slabších výkonoch i pohodu pri lepších a mám z nej rešpekt. Podľa mňa som jednu kariéru ako osemstovkárka ukončila, druhú na 1500 metrov začala so všetkým, čo prináša."

Kuchára bez čapice pripomína tréner Pavel Slouka, v ankete najúspešnejší. Aj by vedel, čo bude variť, no chýbajú suroviny. "Neviem, z čoho ukuchtíme budúci rok. Od olympiády uplynuli štyri mesiace a nič sa nedeje. Netrápim sa však nad tým, zvolili sme si viac času, vytvorili priestor, aby sme všetko dôsledne zvážili."

Lucia Klocová nie je stroj, optimálne si oddýchnuť nie sú slová doprázdna, aj za cenu nejakých obetí treba dopriať organizmu poriadny výdych, aby sa v príhodnej chvíli nadýchol. Pavel Slouka pomenoval jasnú prioritu, majstrovstvá sveta v Moskve. "Naozaj by bolo smutné, keby sme neuspeli, zároveň aj vieme, aké náročné to bude. Láka nás hranica štyroch minút a dopracovať sa k nej si vyžaduje celého človeka. Lucia je čistá, športovkyňa ako zrkadlo, ruku dám vždy do ohňa za jej nevinnosť, nikdy si nepomáhala niečím zakázaným."

Olympiádu v Londýne si Pavel Slouka v spomienkach navždy zakorenil. "Bola úžasná, no nikomu by som neprial nervy, aké sme prežívali. O to viac teší dobrý koniec a obrovská podpora všetkých, aj ľudí, čo nás dovtedy nepoznali."

Dva veľké problémy martinskú dvojicu sústavne prenasledujú, nebyť nich, dýchalo by sa podstatne ľahšie. Pavel Slouka presne achillovu pätu formuluje. "Základné, naozaj základné tréningové podmienky v Martine chýbajú. Ponúka sa slovíčko katastrofálne, v takýchto trénujeme a ako pešiaci na šachovnici sa posúvame vpred. Po olympiáde si akoby mesto neuvedomilo, že už tento vrcholný sviatok športu skončil, nikto nás z predstaviteľov neoslovil, nikto neprejavil náznak podpory. Je to smutné, no zvykli sme si. Lucka toto mesto reprezentuje, nikdy ho neopustí, aj keď sa vďaky nedočká. Druhý veľký problém súvisí s financiami. Nemôžeme si dovoliť tréningovú skupinku, v ktorej by sa navzájom atléti potiahli, chýba nám sparring, a tým aj potrebný životabudič. Východisko nenachádzame, Lucka bude vždy sólistkou, odkázaná zväčša na seba."

Zaužívaný tréningový model sa nezmení, novinky nepribudnú, fyzickú i psychickú záťaž nikto nový nezmierni. Pavel Slouka: "V špičkových kruhoch atlétov sa vytvárajú skupinky a v nich sa drina ľahšie znáša. V našich podmienkach by sme mohli nejakých deväť týždňov zvládnuť tak, že sa k niekomu pridružíme, no konkurencia takto trávi tri mesiace a viac. Nie sme úplne bez podpory, aj ju v drobnom nachádzame a dieru plátame ako je len možné."

Lucia Klocová uplietla na olympiáde bič, ani nie tak na seba ako na 'hlavy pomazané', od ktorých záleží prosperita slovenského športu. "Teraz trénujeme tam, kde je odhrnutý sneh," popisuje tréningy Pavel Slouka. "Aj -19 sme zažili, v takomto mraze sa treba poriadne hýbať. Ja som za tých pomaly už 15 rokov naučil Luciu na -15, na sneh i dážď. Ak ortuť teplomera klesne na -5, pochvaľujeme si, ako je teplúčko, pomaličky beháme na vedľajších cestách a chodníkoch."

Šport vo vrcholovej podobe prináša obete a Pavel Slouka na oltár položil všetko. Okrem dvoch priorít. "Moja rodina a Lucia, v tomto nepoľavím. Lucia počas 13 rokov ani raz nechýbala na vrcholnej scéne, ako stroj sa podriaďovala hlavným cieľom. Aj počítače sa kazia, na rozdiel od nich však my náhradné diely využiť nemôžeme, preto v novom roku pribrzdíme. Podľa mňa dobrý výsledok na olympiáde v Londýne sa zrodil v zlom čase, preto čakáme, čo bude ďalej."

Mať atlétku pod dohľadom, ktorú korunujú za najlepšiu vyvoláva vznešené pocity, no Pavel Slouka sa drží pri zemi. "Asi by som klamal, keby som túto poctu neočakával. Sme však realisti, v hrozných podmienakch sa budeme boriť aj naďalej. Žiadne prezliekanie nebude, mne zostanú na stoličke tričko a sako na sviatočné príležitosti a tepláky, v ktorých trávim 90 percent života."

Výsledky ankety

Atlét roka - dospelí:

1. Lucia Klocová (AK ZTS Martin, stredné trate) 453 bodov
2. Martina Hrašnová (VŠC Dukla B. Bystrica, kladivo) 408
3. Matej Tóth (VŠC Dukla B. Bystrica, chôdza) 398
4. Dana Velďáková (VŠC Dukla B. Bystrica, trojskok) 305
5. Jozef Repčík (AK Spartak Dubnica n/V., 800 m) 202
6. Marcel Lomnický (ŠG Stavbár Nitra, kladivo) 195
7. Michal Kabelka (AK Spartak Dubnica n/V., výška) 188
8. Anton Kučmín (VŠC Dukla B. Bystrica, chôdza) 143
9. Jana Velďáková (VŠC Dukla B. Bystrica, diaľka) 99
10. Martin Kučera (Slávia STU Bratislava, 400 m prek.) 29

Atlét roka - mládež (do 22 rokov):

1. Lucia Mokrášová (viacboje, prekážky) 117 bodov
2. Martin Kučera (400 m prek.) 47
3. Katarína Strmeňová (chôdza) 41

Tréner roka - dospelí:

1. Pavel Slouka (stredné trate) 110 bodov
2. Juraj Benčík (chôdza) 86
3. Jozef Hanušovský (vrhy) 32

Tréner roka - mládež (do 22 rokov):

1. Milan Sulety (viacboje, prekážky) 109 bodov
2. Roman Benčík (chôdza) 71
3. Daniel Pauko (skoky) a Vladimír Bezdíček (viacboje a prekážky) po 34

Prekvapenie roka:

1. Lucia Mokrášová (viacboje, prekážky) 58 bodov
2. Martin Kučera (400 m prek.) 53
3. Michal Kabelka (výška) 47

Veterán roka:

1. Vladimír Výbošťok 107 bodov
2. Vincent Bašista 57
3. Milan Beliansky 52

Prehľad doterajších víťazov ankety:

1993 - Igor Kollár (chôdza)
1994 - Róbert Štefko (dlhé behy)
1995 - Igor Kováč (60 a 110 m prek.)
1996 - Štefan Balošák (400 m)
1997 - Igor Kováč (60 a 110 m prek.)
1998 - Miroslav Vanko (dlhé behy)
1999 - Igor Kollár (chôdza)

2000 - Milan Haborák (guľa)
2001 - Milan Haborák (guľa)
2002 - Milan Haborák (guľa)
2003 - Libor Charfreitag (kladivo)
2004 - Libor Charfreitag (kladivo)
2005 - Libor Charfreitag (kladivo)
 
2006 - Matej Tóth (chôdza)
2007 - Libor Charfreitag (kladivo)
2008 - Libor Charfreitag (kladivo)
2009 - Martina Hrašnová (kladivo)
2010 - Libor Charfreitag (kladivo)

2011 - Dana Velďáková (trojskok)
2012 - Lucia Klocová (stredné trate)
 

Vyberte región